Warga Malaysia Meninggal Dunia di London Akibat Covid-19

By Jarvis

Seorang warga Malaysia berusia 75 tahun di London telah meninggal dunia selepas ujiannya menunjukkan positif untuk Covid-19. Husin Long – yang meninggal di Royal Free Hospital – meninggalkan isterinya Zauyah Embi, empat anaknya dan beberapa cucu.

Berita Harian melaporkan bahawa anak lelaki Husin, Mohammad Ali berkata ujian Covid-19 ayahnya kembali positif sebelum dia meninggal pada jam 5 petang pada hari Ahad (22 Mac). “Apabila dia dimasukkan dua hari lepas dengan kesukaran bernafas, pasukan perubatan tidak terlalu yakin bahawa positif COVID-19 atau tidak kerana dia mempunyai beberapa masalah kesihatan.

“Paru-parunya tidak berfungsi, dan mereka mengesyaki ia disebabkan oleh Covid-19,” katanya.Sementara itu, laman Facebook Melayu London mengatakan bahawa Husin tidak sihat selama 10 tahun yang lalu. “Kami tidak pasti penyebabnya sehingga kami melihat sijil kematian, tetapi dia tidak sihat selama 10 tahun terakhir sekurang-kurangnya,” kata Kelab Melayu London dalam catatan Facebooknya.

Husin dan Zauyah adalah ahli Kelab Melayu London yang ditubuhkan pada awal 1960-an untuk para pelajar dan pelancong. Akhirnya, ia adalah tidak jelas jika kematian Husin adalah sebahagian daripada statistik Covid-19 di London.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *