LaparPo
Tarif Air Meningkat Bermula 1 Februari
Berita
SPAN

Tarif air bagi pengguna domestik di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan akan meningkat dengan purata 22 sen bagi setiap meter padu, berkuat kuasa 1 Februari.

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), menerusi kenyataannya hari ini, berkata pelarasan tarif air akan dilaksanakan mengikut Mekanisme Penetapan Tarif (Tariff Setting Mechanism – TSM) bagi pengguna kategori domestik.

Di bawah TSM, struktur dan komponen tarif akan diseragamkan untuk negeri-negeri di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan manakala tarif air akan dikaji semula setiap tiga (3) tahun untuk memastikan keselarasan dalam penentuan bayaran.

Pelarasan tarif air juga merupakan cara ke hadapan bagi syarikat konsesi air dalam memperkemas perkhidmatan mereka, serta mendapatkan syarikat konsesi untuk mengikuti garis panduan.

Timbalan Menteri Peralihan Tenaga dan Daya Guna Awam, YB Akmal Nasrullah Mohd Nasir yang hadir ke Sesi Temu Mesra bersama pengamal media berkata komponen TSM ini akan menyeragamkan pengebilan bagi semua negeri.

“Sebelum ini, beberapa negeri mengenakan pengebilan daripada 15 meter padu air terawat yang pertama, manakala yang lain mengira daripada 20 meter padu.

“Di bawah Mekanisme Penetapan Tarif (Tariff Setting Mechanism – TSM), kami akan menyeragamkannya daripada 20 meter padu pertama,” katanya lagi.

Tarif air baharu itu akan menyaksikan peningkatan kutipan hasil air syarikat konsesi antara RM2.4 juta (Jabatan Air Labuan) dan RM105 juta (Air Selangor) setiap tahun.

Beliau berkata langkah itu akan menjadi peluang kepada syarikat konsesi untuk menambah baik perkhidmatan mereka melalui pelbagai projek bekalan air.

“Kami akan memastikan wang itu hanya digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan seperti untuk menambah baik infrastruktur, dan bukan untuk perkara lain.”

Beliau berharap pengguna akan lebih berhemat dalam penggunaan air mereka, dengan penggunaan air domestik di Malaysia berada pada 237 liter per kapita sehari.

Bagi meringankan beban bil air bagi kumpulan berpendapatan B40 (40 peratus terendah), beliau berkata lapan syarikat konsesi telah bersetuju untuk melaksanakan inisiatif termasuk pemberian rebat.

“Beberapa negeri sudah mula menggunakan data kerajaan sedia ada seperti e-kasih untuk mengenal pasti pengguna B40.

“Bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, kami berharap dapat menggunakan data daripada Padu (Hab Pangkalan Data Pusat) dalam mengenal pasti kumpulan untuk bantuan yang disasarkan yang akan diselaraskan oleh kementerian dan Span (Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara).”