Sekolah Tidak Akan Buka Lagi Dalam 2-4 Minggu

By Jarvis

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata akan dalam sekurang-kurangnya dua hingga empat minggu sebelum kementerian mempertimbangkan untuk mencadangkan agar sektor pendidikan dan sosial diizinkan untuk beroperasi semula.

Dalam taklimat hariannya Covid-19, Dr Noor Hisham mengatakan bahawa kementerian hanya mencadangkan agar sektor ekonomi dibuka terlebih dahulu.

Katanya, kementerian akan memantau keadaan sebelum orang lain seperti sekolah dan aktiviti sosial lain dibenarkan untuk sambung semula. “Kami mencadangkan agar sektor ekonomi dimulakan terlebih dahulu dan kami akan memantau keadaan selama dua hingga empat minggu.”

“Hanya setelah itu kita dapat memutuskan agar sektor sosial dan sekolah dibuka kembali,” katanya, sambil menambahkan bahawa aktiviti bersenam atau sukan juga termasuk dalam SOP yang sedang dilakukan kementerian pada saat ini.

Dia mengatakan bahawa Kementerian Kesihatan kini sedang berusaha untuk meringankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Kita harus memastikan tidak ada latihan dan sukan yang mempunyai hubungan yang dekat. Sukan dan aktiviti sukan mesti mengikut prinsip panduan kita di mana terdapat jarak sosial, tidak ada perhimpunan awam, dan sebagainya.

“Ini adalah beberapa langkah yang sedang kita teliti dan perinciannya akan diumumkan tidak lama lagi,” katanya.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *