Rumah di Marikh Akan Tiba Tidak Lama Lagi

Manusia belum lagi melangkah kaki di Marikh, tetapi arkitek sudah merancang and merekabentuk  rumah yang boleh hidup di planet yang jauh untuk NASA.

AI SpaceFactory, sebuah “reka bentuk seni bina dan teknologi reka bentuk pelbagai planet” di New York City, telah direka bentuk sebuah habitat yang dipanggil “Marsha,” yang boleh dicetak 3D menggunakan bahan-bahan yang terdapat di Marikh. Reka bentuk ini memenangi Cabaran Habitat Bercetak 3D NASA bulan ini.

Susunan “pod” seperti kon adalah 15 kaki tinggi dan diameter 8 kaki, dan mereka akan duduk secara menegak di atas permukaan Marikh yang berbatu. Pod ini direka bentuk untuk dicetak 3D hanya dalam 30 jam tanpa bantuan manusia.

“Setiap tingkat mempunyai sekurang-kurangnya 1 tingkap yang meliputi panorama 360 darjah penuh. Cahaya yang bukan semulajadi dari skylight yang penuh dengan air dan tingkap-tingkap memenuhi kawasan pedalaman sambil mengekalkan kru selamat dari radiasi sinar matahari dan kosmik yang berbahaya, “menurut AI SpaceFactory.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *