Pulau Pinang Komited Menggerakkan Semula Ekonomi Negeri

By Jarvis

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow hari ini mengumumkan bahawa kerajaan negeri akan menghaluskan prosedur operasi standard (SOP) berikutan pengumuman pembukaan semula hampir semua sektor ekonomi dan perniagaan.

Beliau mengatakan bahawa negeri akan bertemu dengan jawatankuasa keselamatan khas negeri Pulau Pinang pada hari Ahad ini untuk membincangkan hal ini dan keputusan yang dibuat dalam pertemuan itu akan diumumkan selepas itu.

“Semua pejabat dan premis yang akan beroperasi semula pada 4 Mei disarankan untuk terus mengekalkan cara-cara semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) seperti memastikan kebersihan premis, memastikan jarak sosial pekerja dan pelanggan di dalam premis , penyediaan pembersih tangan di dalam premis, memakai topeng muka dan memeriksa suhu, ”katanya dalam satu kenyataan.

Bagi perkhidmatan pengangkutan awam, inisiatif pencegahan tambahan akan diambil sebagai langkah pencegahan, katanya.

“Kerajaan negeri Pulau Pinang menyambut baik pengumuman Perdana Menteri dan sekarang negara sudah siap untuk memulai tahap ketiga membuka kembali semua kegiatan ekonomi di negara ini secara terkawal dan berhati-hati,” katanya.

Chow berkata, kerajaan negeri komited untuk mencapai tujuan untuk memulai kembali ekonomi negeri dan negara di bawah keadaan baru.

Chow juga mengatakan negara akan membantu mereka yang menghadapi pengangguran dan mereka yang kehilangan pekerjaan atau tidak lama lagi akan kehilangan pekerjaan.

“Pusat Bantuan dan Bakat Kerjaya Pulau Pinang telah mula mengumpulkan data dan maklumat terperinci untuk mencari peluang pekerjaan bagi pekerja tempatan yang diberhentikan kerana penutupan kilang, Esquel Malaysia dan Pan Apparel (M) Sdn Bhd,” katanya.

Katanya, negeri juga akan memantau keperluan mereka yang melalui proses penutupan perniagaan yang diimpak oleh wabak COVID-19.

Untuk mendapat info yang sahih boleh melayari :

https://www.facebook.com/pg/penanglawancovid19/posts/?ref=page_internal

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *