PESANAN DR. NOOR HISHAM UNTUK RAKYAT MALAYSIA

By Ezzat Shukri

Akhir-akhir ini kes jangkitan Covid-19 meningkat tinggi sehingga melebihi 4000 kes sehari, hal ini membimbangkan kerajaan dan orang ramai.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah telah memberi amaran kepada orang ramai agar tidak mengunjungi dan berada di hospital untuk melindungi diri daripada Covid-19.

Nasihatnya datang setelah dilaporkan mengenai orang yang dijangkiti virus Covid-19 setelah mengunjungi hospital kerana alasan perubatan lain.

Semasa sidang media kelmarin, Dr Noor Hisham mengatakan virus itu boleh merebak dengan mudah dari anggota perubatan kepada pesakit dan pelawat, atau sebaliknya.

“Inilah sebabnya mengapa Kementerian Kesehatan tidak mendorong orang untuk berkunjung ke hosital kerana risiko jangkitan sangat tinggi,” katanya.

“Kami melihat sekarang bahawa hospital-hospital yang tidak mempunyai pesakit Covid-19 juga menerima pesakit Covid-19 untuk mendapatkan rawatan. Oleh itu, kami menasihati semua orang untuk menjauhkan diri dari hospital dan tidak menggalakkan lawatan ke hospital.”

Dia menambah bahawa Kementerian Kesihatan juga sedang mencari cara yang lebih efektif untuk mencegah penularan virus di kalangan anggota hospital dan pesakit.

Malaysia mencatatkan 4,008 kes Covid-19 kelmarin, serta 11 kematian.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *