MAC N CHEESE MUDAH DAN SEDAP.

By Shifa

Yang kena bercuti diarahkan oleh PM ni mesti bosan kan duduk kat rumah, yang pasti kepada wanita wanita mesti suka memasak kan dan try benda yang baru dan mudah ? asyik makan makanan kampung ja kan, memang sedap tapi kalau hari hari mesti rasa nak tukar juga menu. So sekali sekala mesti nak juga masak ala ala matsaleh sikit, nk cuba tekak western la katakan.

Selalu nak makan ala ala western ni asyik kena cari restoran atau cafe je kan, baru lah dapat merasa. so sekarang dah diperintahkan untuk duduk di rumah ni tak kan lah berani lagi nak keluar dengan wabak virus yang semakin serius sekarang.

So ini resepi mudah untuk Mac and Cheese dengan rice cooker

Bahan²

  • macaroni 1paket
  • susu ducthlady full cream
  • mozarela cheese
  • cheedar cheese (optional)
  • 1 biji kiub ayam
  • daging cincang
  • butter
  • lada hitam atau putih
  • mix herb atau parsley
  • so mulakan dengan merebus macoroni dengan gunakan rice cooker ja, masuk air dan letak sidikit garam dan minyak. Dah lembut, toskan air.

Untuk hasilkan kuah cheese

  • masukkan butter tunggu sehingga butter cair.
  • kemudian, masukkan hirisan bawang yang dihiris dadu dan daging cincang, masak hingga keperangan
  • masukkan susu fullcream, ikut sukatan yang anda suka, (susu akan ditambah lagi selepas masukkan cheese, sbb nanti akan jadi pekat)
  • kemudian masukkan kiub ayam, dan gaul rata
  • masukkan cheedar atau mozarela cheese ( Part ni harus dikacau ye, jangan biar takut hangus cheese jadi tak sedap)
  • bila tengok semakin pekat, boleh ditambah susu fullcream, ikot sukatan sendiri ( ada yang suka makan berkuah sikit, ada yang suka kering)
  • masukkan macaroni yang telah direbus dan gaul rata.
    -Bila dah dapat tekstur yang anda suka, boleh tutup api dan taburkan Mix herb atau parsley dan lada hitam atau putih.

OKAY DONE !!!

NOTED : Jika mahu lebih sedap, boleh letakkan hasil mac n cheese di dalam bekas yang tahan panas, kemudian taburkan cheese di permukaan atas, kemudian b…

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *