LaparPo
Kreativiti Stesen TV Korea Bersiaran Tanpa Skrin Hijau Pukau Netizen
Berita
Remz Tolentino

Sebuah stesen televisyen Korea menarik perhatian warga maya hari ini kerana bersiaran menggunakan pemandangan langit sebenar.

Halaman Facebook, ClocXa menyiarkan imej penyampai berita saluran televisyen Korea, MBC bersiaran di bumbung Hotel Daewoo Hanoi bagi menangkap imej pemandangan sekitarnya.

Ini sama sekali berbeza dengan saluran televisyen lain yang menggunakan skrin hijau untuk memaparkan imej pemandangan langit.

Pemandangan tersebut tampak lebih realistik apabila digabungkan dengan jerebu dan hujan petang yang melanda Hanoi, Vietnam.

MBC News memilih pendekatan lain dari yang lain ini semasa membuat liputan sidang kemuncak Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump dan Presiden Korea Utara, Kim Jong-un di Hanoi, Vietnam pada 2019.

Persidangan tersebut kemudiannya berakhir tanpa sebarang persetujuan dicapai antara kedua-dua pemimpin itu.

Meskipun imej tersebut kini berusia lebih lima tahun, ia terus mengundang pelbagai reaksi daripada pengguna media sosial.

Ada yang merasa kagum dengan MBC kerana bijak memanfaatkan pemandangan semulajadi untuk mewujudkan segmen berita yang realistik kepada penonton.

Ada juga yang melihat kreativiti sebegini sebagai tidak kena pada tempatnya kerana merbahaya dan tidak mengambil kira kebajikan produksi yang terlibat.