KEMENANGAN KALI KEDUA PELAJAR MALAYSIA DALAM PERTANDINGAN PIDATO UMUM PERINGKAT ANTARABANGSA

by Ezzat Shukri

Pelajar Malaysia iaitu, Pavit Coran telah muncul sebagai juara dalam Pertandingan English Speaking Union (ESU) International Public Speaking Competition yang diadakan secara dalam talian dan hampir pada hari Jumaat (14 Mei).

Pavit, seorang pelajar berusia 19 tahun di Universiti Multimedia di Melaka yang mewakili English Speaking Union of Malaysia (ESUM) mengalahkan 35 peserta lain dari 33 negara di Grand Final, kata ESUM dalam satu kenyataan.

Dalam persembahan lima minitnya, beliau bercakap mengenai kadar peningkatan mental kemurungan di seluruh dunia dan menggesa semua penonton dan kerajaan untuk mengambil perhatian terhadap isu ini.

Selepas kemenangan tersebut, Pavit, mengatakan dia “benar-benar gembira, bersyukur dan diberkati” kerana dia tidak percaya bahawa dia berjaya mengalahkan begitu banyak peserta yang lain.

“Walaupun saya tidak dapat pergi ke London untuk bertanding, itu sama sekali merupakan pengalaman baru melakukan pertandingan seperti dalam talian dan menghadapi masalah seperti penyambungan internet,” katanya menerusi temubual bersama Bernama.

Namun, Pavit menganggap keseluruhan proses itu menarik kerana dia dapat bertemu dengan banyak peserta dari pelbagai negara dalam keselesaan kediamannya sendiri dan mendengar pelbagai tafsiran mengenai tema yang sama dar perserta-peserta lain.

Ini adalah kali kedua Malaysia memenangi gelaran Best Speaker di pertandingan ESU International Public Speaking Competition selepas kemenangan Marina Tan pada tahun 2011.

Kemenangan ini seharusnya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia kerana lebih 30 negara bertanding dalam pertandingan tersebut.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *