Insentif RM75 Juta Untuk Orang Awam Pulau Pinang Tempoh Pandemik

By Jarvis

Kerajaan Pulau Pinang telah mengumumkan pakej rangsangan ekonomi RM75 juta Covid-19 yang akan memberi manfaat kepada 410,000 orang di negeri ini.

Pakej ini telah diumumkan oleh Ketua Menteri Chow Kon Yeow yang mengatakan insentif ini adalah untuk kelas pekerja dan perniagaan kecil untuk memastikan kesinambungan perniagaan dan pembangunan jawatan kerajaan negeri Covid-19. Bantuan ekonomi itu adalah untuk penjaja, perniagaan kecil, pemandu teksi, pengendali trishaw, pemandu e-hailing, yang dicabar secara fizikal dan kumpulan B40.

Antara pakej ini ialah pembayaran sekali sebanyak RM500 kepada peniaga dan penjaja berlesen, termasuk di pasar malam, pasar tani dan pengendali trak makanan. Pembayaran sekali ini juga akan diberikan kepada pemandu pelancong berlesen, penerima bantuan Agenda Ekonomi Saksama (Bantuan Ekonomi) yang fizikal dan mencabar.

Bantuan tahunan RM300 untuk pemandu teksi akan diberikan dengan bayaran tambahan sebanyak RM200 dan pembayaran sekali sahaja sebanyak RM300 kepada pemandu e-hailing.Kerajaan negeri juga memberi penangguhan dua bulan kepada mereka yang menyewa skim perumahan awam Projek Perumahan Rakyat dan Kerajaan Negeri.

“Kami bersimpati dengan mangsa-mangsa yang dijangkiti Covid-19 dan akan membayar satu kali bayaran sebanyak RM500 kepada mangsa dan RM1,000 kepada penerima manfaat daripada mereka yang meninggal dunia.” Chow bercakap pada pengumuman hariannya melalui Facebook secara langsung. Sejak perintah kawalan pergerakan bermula, Chow telah berhenti mengadakan persidangan akhbar dan hanya bercakap secara terbuka melalui Facebook.

Beliau juga berkata kerajaan tidak melupakan pihak frontliner dalam pertempuran melawan Covid-19 dan memperuntukkan RM300 untuk pekerja Kerajaan Persekutuan dan kakitangan kerajaan tempatan yang terlibat dalam tugas itu.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *