BITCOIN JATUH SEHINGGA $30,000

By Ezzat Shukri

BITCOIN jatuh di paras $ 30,000 dan ia terus menurun dari paras tertinggi yang pernah dicapai semasa perhimpunan Rusuhan sejak dua bulan yang lalu.

Cryptocurrency terbesar di dunia turun serendah $ 29,327 pada jam 8:29 pagi di Hong Kong pada hari Jumaat, setelah penurunan hampir 11% sehari sebelumnya. Pengulas memberi amaran bahawa penurunan yang berterusan di paras bawah $ 30,000 boleh mengekalkan kerugian yang berterusan berikutan lonjakan 300% tahun lalu.

“This level looks very vulnerable and a break below it is bad news in the near-term for Bitcoin and cryptos in general”, Craig Erlam, penganalisis pasaran di Oanda Europe, menulis dalam sebuah nota pada hari Khamis. “I wouldn’t be surprised to see a test of $20,000 before too long.”

Kelihatan kenaikan Bitcoin mendadak dengan hebat kerana harga meningkat dua kali ganda setelah melepasi $ 20,000 untuk pertama kalinya pada bulan Disember. Ia mencecah tinggi sehingga $ 30,000 pada awal Januari sebelum mencapai hampir $ 42,000. Turun naik dan kemudiannya meningkat ketika aset digital jatuh.

Crypto telah terbukti menjadi kontroversial, disukai oleh beberapa pihak yang percaya bahawa Bitcoin bakal menjadi pelaburan yang lebih utama, tetapi dikecam oleh orang lain yang melihat lebih dari sekadar mania spekulatif.

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *