ADAKAH PELITUP MUKA FABRIC SELAMAT DIGUNAKAN?

By Ezzat Shukri

Pernah tular beberapa hari lalu mengenai pelitup muka kain yang dikatakan penyebab jangkitan Covid-19. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menafikan keaslian laporan berita dengan tajuk “COVID-19: Pelitup Muka Jenis Fabrik Punca Dijangkiti” (COVID-19: COVID-19: Fabric Face Masks Cause of Infection) seperti ditular di media sosial.

Menteri Kesihatan mengatakan tajuk utama tersebut tidak tepat dan membingungkan.

Selama sepuluh bulan terakhir, terdapat banyak artikel yang menulis banyak perkara mengenai topeng muka kain, termasuk pilihan topeng muka yang terbaik untuk semua orang, serta aksesori untuk menggunakannya. Selain bingkai topeng, cangkuk untuk menggantung topeng di rumah, dan rantai topeng yang bergaya, sarung topeng adalah aksesori lain yang sebenarnya patut dilaburkan. Topeng muka reusable atau topeng muka pakai buang yang anda simpan untuk persediaan. Ia pasti tersimpan di dalam beg tangan atau poket anda (atau, lebih buruk lagi, di atas meja tempat makan atau ruang awam), di mana risiko pencemaran lebih banyak. “Kami tahu bahawa topeng yang bersih bertindak dengan baik untuk menghalang jangkitan” kata seorang penulis, Liza Corsillo, yang sering mengkaji tentang topeng sejak awal penularan wabak ini. “Oleh itu, jika anda membawa topeng sandaran/backup, berkemungkinan besar ianya akan kekal bersih jika disimpan di dalam beg anda. Juga, pakar mengesyorkan agar tidak menyentuh bahagian tengah topeng anda dan mengatakan bahawa jika anda ingin membuka topeng muka, seharusnya anda menggunakan bahagian tali topeng muka. Meletakkan topeng terpakai di dalam sarung atau casingnya setelah anda membukanya, hal ini akan mehindari anda dari tidak menyentuh bahagian yang terdedah”.

Walaupun di rumah, sarung topeng sangat berguna, terutama bagi mereka yang mempunyai rakan sebilik. “Sekiranya anda tinggal bersama orang lain, penting untuk memantau topeng milik siapa” tambah Corsillo. Walaupun anda mungkin berfikir bahawa apa-apa bekas atau kantung yang ada di tangan anda boleh digunakan. Pemilihan bekas simpanan atau sarung juga aksesori penting yang perlu di miliki setiap orang dan keluarga.

Jadi, penggunaan pelitup muka kain/fabric bukanlah punca yang menyebabkan jangkitan, tetapi kelekaan diri kita sendiri dalam tata cara penggunaan pelitup muka.

Kepada pengguna media sosial, janganlah mudah percaya pada berita yang datang dari akaun yang tidak rasmi dan tidak dikenali. Justeru, untuk mendapatkan makluman yang sahih, KKM meminta agar rakyat Malaysia merujuk pada akaun rasmi Menteri Kesihatan di media sosial, Facebook (KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA), Twitter (KKMPutrajaya) dan Instagram (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Anda Terhibur Dengan Artikel Kami ?
Jangan Lupa Tekan Butang Share !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *